Starters op de woningmarkt hebben weinig zicht op financiële risico’s
De krapte op de woningmarkt is de laatste tijd regelmatig onderwerp van gesprek in de media. Vooral voor starters blijkt het niet gemakkelijk om een eerste huis te kopen. Onder de € 200.000,- zijn er minder huizen beschikbaar en worden er ook minder nieuwe huizen gebouwd. Daarnaast moeten starters op de woningmarkt steeds meer eigen middelen inzetten bij een woningaankoop. Dit blijkt ook uit recent onderzoek van Vereniging Eigen Huis.
Uit het rapport blijkt daarnaast dat starters op de woningmarkt het financiële aspect bij het kopen van een huis als ondoorzichtig en onaantrekkelijk ervaren. Door onzekerheid en een gebrek aan kennis bij een dergelijke grote aankoop is het mogelijk dat er niet voldoende zicht is op de financiële risico’s. Er komt namelijk meer bij kijken dan je in eerste instantie zou denken.
Financiële risico’s en verzekeringen op een rij
Bij de aankoop van je eerste huis denk je vaak nog niet na over zaken als arbeidsongeschiktheid of onverwacht overlijden. Toch is het verstandig je hier vooraf in te verdiepen. Voor bijna ieder financieel risico kunnen kopers zich verzekeren. Soms is dit bij het afsluiten van een hypotheek zelfs verplicht. Aan de volgende verzekeringen kun je bij de aanschaf van een woning denken:
Opstalverzekering – Een opstalverzekering dekt eventuele schade veroorzaakt aan de woning door bijvoorbeeld storm, inbraak of brand. Onder opstal verstaan we alles wat vastzit aan het huis, zoals deuren, ramen en badkamer. Wanneer je een hypotheek af wilt sluiten dan is een opstalverzekering meestal een verplichte verzekering.
Inboedelverzekering – Onder inboedel verstaan we alle spullen in huis die niet vastzitten aan de woning. De totale waarde van alle spullen in huis is vaak hoger dan je denkt. Een inboedelverzekering dekt schade aan deze spullen. Deze schade kan veroorzaakt zijn door brand, inbraak, storm of overstroming. Met het uitgekeerde bedrag kan de gedupeerde vervangende spullen aanschaffen. Een inboedelverzekering is geen verplichte verzekering.
Woonlastenverzekering – Bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid kan een woonlastenverzekering uitkomst bieden. De woonlastenverzekering keert uit bij inkomstenverlies bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Op die manier kan de maandelijkse hypotheekaflossing betaald worden. De dekking bij werkloosheid kun je zien als een aanvulling.
Overlijdensrisicoverzekering – Wanneer je een huis gaat kopen is een overlijdensrisicoverzekering bij de hypotheekaanvraag vaak verplicht. Hiermee ontvangt een nabestaande van de verzekerde een bedrag bij overlijden. Met dat bedrag kan (een deel van) de hypotheekschuld worden afgelost.
Het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering
Een overlijdensrisicoverzekering is bij veel banken verplicht bij de aanvraag van een hypotheek voor de aanschaf van een woning. Daardoor lopen kopers niet direct financieel risico als een inkomen wegvalt. Bij een overlijden moet echter ook de uitvaart betaald worden. Een uitvaart kan hoge kosten met zich mee brengen. Beide verzekeringen keren uit bij overlijden, maar niet met hetzelfde doel. Wat is het verschil tussen deze verzekeringen?
Een overlijdensrisicoverzekering verzekert tegen financiële problemen die kunnen ontstaan bij nabestaanden als een van de gezinshoofden komt te overlijden. De verzekering heeft een bepaalde looptijd. Bij overlijden binnen deze looptijd, wordt er een verzekerd bedrag uitgekeerd. Daarmee kan (een deel van) de hypotheek worden afgelost. Er wordt geen bedrag uitgekeerd buiten de verzekeringslooptijd.
De looptijd is één van de grootste verschillen tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering. Bij een uitvaartverzekering gaat deze namelijk door tot het moment van overlijden, waardoor dus altijd een verzekerd bedrag uitgekeerd wordt. Hiermee kunnen nabestaanden de uitvaart regelen of kunnen de uitvaartdiensten worden uitgevoerd. Omdat de kosten van een uitvaart vaak hoger zijn dan verwacht kan een uitvaartverzekering een oplossing bieden. Een uitvaartverzekering is overigens geen verplichte verzekering.
Aanvullende verzekeringen
Met de hierboven genoemde verzekeringen verklein je de financiële risico’s bij het kopen van je eerste huis. Aanvullend wordt ook vaak een aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandsverzekering afgesloten. Het kan ook nooit kwaad om met regelmaat de verzekeringen die je al hebt opnieuw te bekijken. Niet echt leuk om te doen maar door eerder afgesloten verzekeringen aan te passen kun je misschien wel geld besparen.