Verbouwingsspecificatie invullen: zo doet u dat!
U heeft besloten om niet te gaan verhuizen, maar om te verbouwen of u heeft een nieuw huis gekocht en gaat direct hiermee aan de slag met een verbouwing!
Indien uw verbouwing wordt gefinancierd via een (verhoging / oversluiting van) hypotheek zal deze woning getaxeerd moeten worden. De geldverstrekker én de taxateur vragen dan ook om een ingevulde verbouwingsspecificatie. De taxateur bepaalt mede aan de hand van deze specificatie de marktwaarde na verbouwing. Hoe moet u dit formulier precies invullen? We krijgen hier regelmatig vragen over of moeten de opdrachtgevers verzoeken het formulier aan te passen. In dit artikel leggen we daarom haarfijn uit hoe u dit formulier makkelijk kunt invullen.
De laatste versie van de verbouwingsspecificatie kunt u hier downloaden.
Algemene tips
– Gouden tip: Schakelt u ons als taxateur in? Dan kunt u de specificatie online invullen via onze taxatiesoftware TaXapi en hoeft u (voor ons) de PDF versie niet in te vullen. Makkelijker kan niet!
– Tip 1: Als u de verbouwingsspecificatie op uw computer invult via Adobe Acrobat Reader, telt het formulier automatisch de bedragen bij elkaar op. Ideaal, geen kans meer op rekenfouten!
– Tip 2: De verbouwingsspecificatie in het taxatierapport moet 100% hetzelfde zijn als de specificatie die u aanlevert aan uw hypotheekadviseur voor de financieringsaanvraag. Anders zal de geldverstrekker uw aanvraag afwijzen en zal e.e.a. aangepast moeten worden. Dit kost extra tijd en moeite en daar zit niemand op te wachten.
Gegevens aanvragers en objectgegevens
Het eerste gedeelte is eenvoudig. Hier vult u uw naam en adres in en vervolgens bij objectgegevens het taxatie adres. Dit adres kan afwijken van uw huidige adres als u bijvoorbeeld een nieuwe woning hebt gekocht. De namen moeten overeenkomen met de namen van de hypotheekaanvraag.
Specificatie verbouwingskosten: Vernieuwen / verbeteren van de bestaande situatie
De verbouwingskosten zijn onderverdeeld in een drietal categorieën. ‘Vernieuwen / verbeteren van de bestaande situatie’ is de eerste categorie.
In alle categorieën vindt u 5 kolommen:
– Kolom 1: Hier staan de hoofdonderwerpen al vermeld en kan niks gewijzigd worden in de omschrijving. Onderaan de kolom staan nog twee lege regels waar u zelf iets kunt omschrijven wat niet onder de standaard beschreven werkzaamheden valt.
– Kolom 2: Hier kunt u de werkzaamheden omschrijven. Wees specifiek in grote lijnen. Bijvoorbeeld: ‘gehele keuken wordt vernieuwd’ of ‘het wasmeubel wordt vervangen’.
– Kolom 3 en 4: Dit zijn toch wel de instinkers van het formulier! Hier kunt u een vinkje zetten bij ‘1’ en/of ‘2’:
‘1’ is bedoeld om aan te geven of er sprake is van werkzaamheden die NIET door professionele partijen, maar door uzelf worden uitgevoerd. Is dat het geval, dan vinkt u deze keuze aan, anders blijft deze leeg. Gaat u zelf slopen of afvoeren, maar wordt de verbetering door een professionele partij uitgevoerd? Laat dan het vakje ook leeg.
‘2’ is bedoeld om aan te geven of de geplande werkzaamheden bedoeld zijn om het direct noodzakelijk achterstallig onderhoud te herstellen. Dit zijn ALTIJD werkzaamheden die moeten gebeuren om het object te kunnen bewonen. Deze punten blijken uit een bouwkundig rapport. Negen van de tien keer blijft dit vakje ook leeg.
– Kolom 5: Hier vult u het bedrag per onderdeel uit. Adobe Acrobat Reader rekent de (sub)totalen automatisch door. Bij andere PDF viewers gebeurt dit vaak niet.
Bouwkundige aanpassingen
De tweede categorie gaat over bouwkundige aanpassingen. Let op: geldverstrekkers accepteren niet dat deze werkzaamheden zelf worden uitgevoerd. Een vinkje bij ‘1’ is dus niet toegestaan.
Kolom 2: Hier kunt u de werkzaamheden omschrijven. Wees specifiek in grote lijnen.
Let op: gaat u uitbouwen, een dakkapel plaatsen of bijvoorbeeld een garage plaatsen? Vermeld dan ook de afmetingen. Dit heeft de taxateur altijd nodig om de waarde te bepalen.
Energiebesparende voorzieningen
De derde categorie vermeldt de werkzaamheden die gericht zijn op het besparen van energie. Bij het afsluiten van een hypotheek mag u bij veel geldverstrekkers € 9.000 extra lenen bovenop de maximale hypotheek die berekend is op basis van uw inkomen. Gaat u over dit bedrag heen, dan moet dit dus wel mogelijk zijn op basis van uw inkomen. Vraag naar de exacte voorwaarden bij uw hypotheekadviseur. Gaat u zonnepanelen laten plaatsen? Vermeld dan in kolom 2 ook het aantal zonnepanelen. Deze informatie is vereist voor de taxateur.
Verbouwingsspecificatie helemaal ingevuld?
Dan kunt u het formulier ondertekenen en de datum invullen. Controleer ook nog één keer of het totaalbedrag klopt wanneer u zelf alle verbouwingsposten bij elkaar optelt. Klopt alles? Dan kunt u het formulier versturen naar uw hypotheekadviseur en de taxateur.