Eerder berichten lezen? Hier vindt u het artikel over de opkoopbescherming en hier het artikel over onder andere de overdrachtsbelasting en hypotheekrenteaftrek.
Energielabel/Energiebelasting/Energiesubsidie
Advertentieplicht energielabel voor al het vastgoed herleeft per 1 januari 2022
Het is verplicht om een geldig energielabel te vermelden in de advertentie waarin een woning (of ander vastgoed) te koop of te huur wordt aangeboden. Vanaf 1 januari 2022 handhaaft de ILT weer op de advertentieverplichting als er nog geen geldig energielabel is afgegeven voor een woning.
Dat betekent dat in een advertentie waarin een woning (of ander vastgoedobject) te koop of te huur wordt aangeboden tevens moet worden gemeld wat het energielabel van het object is. Oftewel, als een woning (of ander vastgoed) te koop wordt aangeboden op Facebook, Instagran of funda dan zal het label erbij vermeld moeten worden. Het label zal dus veel eerder, voorafgaand aan of aan het begin van het verkoopproces, aangevraagd moeten worden.
Advertenties voor gebouwen waar al een geldig energielabel voor is afgegeven, moeten het energielabel wel vermelden. In deze advertentie moet dan de energieprestatie-indicator (de energielabelklasse) staan.
Als er geen advertenties aan de orde zijn, geldt de advertentieverplichting niet, bijvoorbeeld bij onderhandse verkoop. De bepaling geldt ook niet voor gebouwen of gedeeltes van gebouwen die niet labelplichtig zijn, zoals bijvoorbeeld monumenten.
Bij geen label volgt er een boete. Nog geen energielabel aangevraagd? Wij kunnen u helpen met het aanvragen.
Energiebelasting daalt in 2022
Het Kabinet verlaagt in 2022 de energiebelasting. Een huishouden met een gemiddeld gas- en stroomverbruik betaalt hierdoor zo’n 400 euro minder belasting dan in 2021. Wat zijn de plannen?
- De teruggave van de energiebelasting gaat omhoog van 560 euro naar 825 euro.
- Het belastingtarief op elektriciteit gaat met 6,9 cent per kWh omlaag, inclusief btw.
- Het plan voor de energiebelastingen op gas verandert niet: die stijgen met 2 cent per kuub.
Meer informatie over de energiebelasting vindt u op de website van milieucentraal
Investeringssubsidie duurzame energie wordt voortgezet in 2022
Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen voor een zonneboiler, een (hybride) warmtepomp, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet. Zakelijke gebruikers komen in aanmerking voor subsidie voor een zonneboiler, een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet en voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen. Naar alle waarschijnlijkheid is er voor 130 miljoen euro aan subsidie beschikbaar in 2022. De ISDE-subsidie loopt door tot 2030. Meer informatie vindt u op de website van RVO.
Voor meer informatie over energiebesparende maatregelen kunt u kijken op de website van Rijksoverheid.
Huur
Huurtoeslaggrens en Huurliberalisatiegrens naar € 763,47 in 2022
De algemene maximale huurgrens huurtoeslag bedraagt voor 2022 € 763,47. Dit is ook de liberalisatiegrens voor 2022. In 2021 was deze vastgesteld op 752,33.
Huurverhoging sociale sector
Tot 1 juli 2022 geldt de huurbevriezing (huurverhoging maximaal 0%) voor de gereguleerde sector. Kijk voor meer wijzigingen met betrekking tot het huurbeleid en dan met name voor de sociale sector op deze website.
Huurverhoging vrije sector in 2022 maximaal 3,3%
Verhuurders mogen in de vrije sector de huur vanaf 1 januari 2022 maximaal met 3,3% verhogen. Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid.
Verruiming tijdelijk verhuur per 1 januari 2022
Officieel is het wetsvoorstel dat ziet op de verruiming van de tijdelijke huurovereenkomst aangenomen. Dit wetsvoorstel regelt dat tijdelijke huurcontracten één keer kunnen worden verlengd. Ook wordt het regime ‘twee jaar of korter’ aangepast in ‘drie jaar of korter’ bij de verhuur van zelfstandige woonruimte. De wet zou inwerking treden per 1 januari 2022.
Het ligt echter in de lijn der verwachtingen dat bovengenoemde verruiming van de tijdelijke huurcontracten niet ingevoerd gaat worden per 1 januari 2022. De Eerste Kamer heeft bezwaren geuit tegen de verruiming van de tijdelijke huurcontracten en heeft de toezegging om die verruiming te schrappen/terug te draaien afgedwongen bij de Minister.
Om de verruiming te schrappen is er wetsvoorstel/ reparatiewet ingediend die voorstelt om de wetgeving met betrekking tot de verruiming van de tijdelijke verhuur niet door te voeren per 1 januari 2022. De Tweede kamer en de Eerste kamer moeten daar echter officieel nog mee instemmen deze maand.
Omgevingswet
De nieuwe Omgevingswet wordt niet per 1 januari 2022 ingevoerd maar op 1 juli 2022. Het omgevingsrecht is voer voor bestuursrecht juristen en een specialistisch vak.
Kortgezegd komen de veranderingen in de Omgevingswet erop neer dat de Omgevingswet wetten voor de fysieke leefomgeving bundelt en moderniseert. Hierbij gaat het onder meer om wet- en regelgeving over bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur. Zo gaan 26 wetten geheel of gedeeltelijk op in de Omgevingswet.